twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profileg
twt_grafik | Eety

@twt_grafik

ID:812661047668527104

linkhttps://t.me/twtgrafik calendar_today24-12-2016 14:07:47

17,6K Tweets

14,3K Followers

267 Following

twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

Cuba korang tweet something guna terms software design. Auto nampak macam wow sungguh pakar bunyinya hahha

'Dalam Blender kita kena add modifier subdivision surface so that tak perlu letak high major segments value'

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

Tak salah nak letak harga berapa pun, harga design sangat subjective.

Honestly i dont really mind about how much these new freelancers charging their artwork.

We all have our own target market, market price.

You set your own value.

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

Bila you present yourself as freelance, these clients perspective:

'Buat design aku dekat rumah duduk depan laptop pakai boxer, lepas tu nak aku bayar kau mahal²?'

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

My advice, if you are new in freelancing, tapi you confident your design sense are good, start present yourself as an agency. Dekat profile use the term 'we' instead of 'i'.

Terus letak harga mahal.
Cari client SMEs. Minimum.

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

Agency ni perlu ramai orang bila nak join pitch je. Memang perlu staff details berapa orang semua tu.

Tapi kalau you tak ada niat nak join pitch, you buat je freelance tapi present yourself as an agency.

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

You can team up with other designer, cari la member boleh buat video editing, 3d model ke apa. Team up and build an agency.

Or you sorang pun tak ada masalah.

account_circle
twt_grafik | Eety(@twt_grafik) 's Twitter Profile Photo

An agency tak semestinya kena ada ramai orang. I used to work with this one agency, staff 3 orang termasuk myself. Boss, accountant and me.

But they have all the legal documents stated dorang memang sebuah agensi.

account_circle